2 Eylül 2016 Cuma

Pil kullanımında dikkat edilecek hususlar

Elektronik cihazlarımızda iki türlü pil kullanırız:
  1. Kullanıp attığımız piller,
  2. Şarjlı piller veya şarj bataryalı cihazlar.
Her ikisini de çok bilinçli kullandığımız söylenemez. Oysa tasarruf etmek istiyorsak bazı konulara dikkat etmek bize %30 kadar bir tasarruf sağlar. 

Bitti diye attığımız pillerin bazıları bitmemeş olduğu halde -cihazımızı artık çalıştırmadığı için- atarız. 

KURU PİLLER (Kullanıp attığımız piller)

Genellikle elelektronik cihazlar 2 veya 4 pille çalışırlar. Artık cihazımız verimli çalışmadığında pillerin tamamını atarız. Sanki hepsi aynı anda bitmiş gibi düşünürüz. Halbuki hiçbir üretim eşit yapılamaz; her birinin arasında mutlaka değer farklılıkları vardır. 

Piller seri bağlantı halinde çalıştıklarından, içlerinden geçen akım bir diğerinden geçerek voltaj toplamı meydana getirirler. Bu bakımdan -her pil 1,5 volt olduğundan- iki pilden 3 Volt; 4 pilden 6 Volt elde ederiz. 

Yan yana çalışan bu pillerden her biri -yeni olmalarına rağmen- farklı ömürlere sahiptir. Biri diğerinden önce biter veya zayıflar. zayıflayan pil, üzerinden geçecek diğer pillerin akımını da kısmen engeller ve toplam voltaj düşmesine neden olur; biz de piller bitti diye ikisini veya dördünü birden atarız. halbuki diğeri beya diğerleri henüz yarı ömürlerindedirler.

Ne yapmalıyız?

Cihazımız verimsiz çalışmaya başladığında veya artık çalışmadığında pilleri çıkartarak ölçmek, kullanılır durumda olanları tutarak ve sadece ömrünü doldurmuş olanları değiştirerek önemli bir tasarruf yaparız. bunun için piyasada ucuz fiyata "pil ölçer cihazıbulmak mümkündür.

ŞARJLI PİLLER VEYA ŞARJ BATARYALI CİHAZLAR

Bu tür cihazların bataryaları oldukça pahalıdır; bu nedenle bilinçli kullanmayı gerektirir.

Bataryaları bitik durumda bırakmamak, bitmesi halinde derhal şarj etmek gereklidir. Batarya şarjı hiçbir zaman %10 veya hiç değilse %5'in altına düşmemelidir; aksi halde "derin deşarj" denilen duruma girer ve bir daha şarj tutmaz, veya ömrü azalır.

Bozulan bataryayı değiştirmek demek, ödenecek bedelden başka bir de cihazdan uzunca bir süre mahkûm olmak demektir. ömrünün uzun olmasını sağlamak ise bizim elimizdedir.

Şarj ederken aşırı şarj durumu artık günümüzde söz konusu değildir. Bataryası dolan cihaz şarjı otomatik olarak keser ve aşırı şarjdan korur. Buna rağmen  şarj durumunda da dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. En uzun batarya ömrünü sağlamak istiyorsak %60 dolulukla yetinmemiz gerekmektedir. Tabii zorunluluk yoksa... Hiç değilse şarj değerinin %80'i geçmemesine dikkat edersek önemli bir koruma sağlamış oluruz. bunun için -fırsatımız varsa- sık aralıklarla azar azar şarj etmek en uygun şekildir.

bataryaların uzun süre aynı veya yaklaşık aynı durumda kalması da uygun değildir. Ayda bir veya yirmi günde bir, tam şarj yapıp tekrar boşaltmak ve tekrar %60 veya % 80 durumuna getirmek gereklidir.

Tam şarj ederken de dikkat etmemiz gereken bir durum vardır. Şarjı tamamladıktan sonra yarım saat kadar daha şarjda tutmak gereklidir. buna "Doyum şarjı" denmektedir.

Bu hususlara özen gösterirsek genelde %30 kadar bütçemizden ekonomi yapmış oluruz.

ŞARJ ALETİNİN ÇALIŞMA ŞEKLİ ÇOK ÖNEMLİDİR

Birçok şarjlı pil firmaları pillerle beraber şarj aletini de vermekteler. Biz de kendi orijinal aleti daha sağlıklı diye bu pilleri seçeriz. Oysa bu, yanlış bir seçim olacaktır. Çünkü bunlar pilleri ikşerli halde şarj ederler; tek bir pili veya üç pili şarj edemezler. Ya iki pil ya da dört pili bir arada takmak gereklidir.

İşte sorun bu noktada başlıyor.

Aynı marka olmalarına ve aynı cihazda kullanılmalarına rağmen boşalma süreleri her pil için farklıdır. Biri daha hızlı boşalırken diğeri daha yavaş boşalacaktır.

Bu pillerin biri 0.4 Volta düşmüşken diğeri 1 Volt değerinde olabilir. İkişerli veya dörderli şarj eden cihazlar, pillerin toplam değerine göre şarj keser. Bu pilleri birlikte şarj etmeye kalkarsak istenen toplam 2,4 Volt değer edilmiştir ama pillerin biri 0.9 Volta, diğeri ise "sürşarj" denen 1.5 Volta gelmiştir. Birinci pil eksik şarj olmuş, ikinci pil ise aşırı şarj olmuştur.

Bu pilleri kullanırken hiçbir rahatsızlık hissetmezsiniz çünkü bunları kullanan cihazın da istediği bu 2.4 Volttur. Ancak defalarca tekrarlanacak bu durumda, pilleriniz erkenden bozulacaktır.

İşte bu nedenlerle pilleri tek tek kontrol ederek dolduran şarj cihazını tercih ediniz. Bu cihazların pil yuvaları üzerinde her pilin ayrı ayrı şarj olduğunu gösteren ledleri vardır. Dolum sırasında kırmızı gösteren her led, dolmuş olan pilde maviye dönerek o pilin dolduğunu belirtir.

Bu şarj aletlerinin bir avantajı da tek başına bir pili veya üç pili doldurabilmesidir. Mutlaka iki veya dört pil gerekmez.

Bu hususlara dikkat ettiğinizde şarjlı pillerinizi yıllarca kullanabildiğinizi göreceksiniz.

Tabi unutmamak gereken bazı hususlar daha var:

  1. Bitmiş pilinizi en kısa zamanda şarj ediniz. Bitik vaziyette bırakmayınız.
  2. Kullanılmayan pillerinizi ayda bir veya iki defa şarj etmeyi unutmayınız.
  3. Pillerin zayıflaması durumunda dibine kadar boşaltacak şekilde açık unutmayınız. Buna "Derin deşarj" denir ki, piliniz bir daha şarj olamaz.
  4. Kullanılan veya kullanılmayan pillerinizi ayda bir defa %5 kapasitesi kalana kadar boşaltıp tam şarj yapınız.
  5. Tam şarj yapmak için piller dolduktan sonra yarım saat kadar daha şarjda tutunuz. Buna "Doyum şarjı" denir. 
  6. Pşllerinizi sürekli kullanıyorsanız -mümkünse- her sefer tam şarj yerine sıkça ve azar azar doldurmayı tercih ediniz. En avantajlı pil sağlığı %60 şarjlı pillerle elde edilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder